Een ode aan Rotterdam

9-2-2016
In 2016 is er een reeks aan tentoonstellingen, evenementen en documentaires gericht op de stad Rotterdam na 75 jaar wederopbouw. En met recht mogen wij trots zijn, want wat is de stad Rotterdam mooi geworden! Niet alleen architectonisch maar ook op cultureel gebied heeft de stad een nieuwe identiteit gevonden.

De stofwolken van het bombardement in 1940 waren nog niet opgetrokken of Rotterdam was alweer bezig met de wederopbouw. Geen moment te verliezen en met eendracht en hart voor de stad is er 75 jaar gebouwd. Het beeld van Zadkine staat niet alleen symbool voor het platgebombardeerde centrum van de stad, ook de ziel van Rotterdam was verloren gegaan. Er was geen centrum meer waar Rotterdammers woonden, leefden en elkaar troffen. Er was geen organisch uitgaansgebied meer. Rotterdam ontbeerde een smoel, een identiteit. De naoorlogse generatie leefde een leven lang in bouwputten en wegwerkzaamheden.

Synchroon aan de wederopbouw van Rotterdam kwam er een mondiale migratie van bevolkingsgroepen op gang. Westerse grootstedelijke gebieden transformeerden in een rap tempo naar super diverse metropolen. Mono cultureel denken behoorde tot het verleden, de wereld is in transitie en de steden zijn de plekken waar dat het meeste voelbaar is. Omdat het naoorlogse Rotterdam zoekende was naar haar identiteit en tijdens die zoektocht geconfronteerd werd met de binnenstromende culturen, ontstond een goede basis voor fusie. Een DNA werd gevormd waarbinnen de diversiteit van de stad was verankerd. Daardoor ontstond er een nieuwe stadscultuur en bracht Rotterdam nieuwe culturele tradities voort als ‘Poetry Intenational’, ‘Poetry Park’ dat zich tot ‘Dunya Festival’ ontwikkelde en kon het ‘Antilliaanse Carnaval’ in Rotterdam uitgroeien tot de nationale culturele traditie ‘Zomercarnaval’. Rotterdam is DE stad waar culturele diversiteit ‘normaal’ is en zich tot in de poriën van de stad heeft verankerd. De stad waar elk jaar weer de schoonheid en kracht van de veelkleurigheid van Rotterdam gevierd wordt tijdens Rotterdam Unlimited Celebrating Cultural Diversity.

Rotterdam Viert de Stad

En terecht! De mooie skyline, het centrum van de stad wordt weer bewoond, uitgaansgebieden ontwikkelen zich, de stad bruist van jonge initiatieven, Rotterdam verjongt en richt zich op de toekomst. De poriën van Rotterdam ademen weer. Rotterdam is de stad van morgen en Rotterdam onderscheidt zich als stad van diversiteit, waar culturele diversiteit een wezenlijk onderdeel van de stad is. Die diversiteit wordt dit jaar gevierd van 26 t/m 30 juli tijdens de 4e editie van Rotterdam Unlimited, als het centrum van de stad wordt omgevormd tot het grootste podium van Nederland. Met een internationaal programma dat laat zien welke nieuwe culturele ontwikkelingen en nieuwe culturele tradities voortvloeien uit de super diversiteit van de stad.

Share this post on social media: