Claudia Raven over programmering Rotterdam Unlimited

16-11-2015

Het samenstellen van programma's voor de verschillende festivals is alweer in volle gang. Elk jaar vroeger lijkt wel. De ‘race om de namen’ is begonnen, zeggen ze dan, maar dat geldt gelukkig in mindere mate voor Rotterdam Unlimited.


Omdat RU geen one-hit-wonders programmeert. En zij programmeert al helemaal geen girlypop of boy bands. Nooit zal je er hardrock horen of speedmetal en absoluut geen free jazz! Maar voor de rest kan alles! Het programma van RU kenmerkt zich veel meer door zogenaamde underground successen, of wereldberoemd binnen-een-bepaald-segment. Zoals afgelopen jaar bijvoorbeeld Nilton Ramalho, die op vrijdagavond 24 juli het Schouwburgplein programma afsloot. Deze internationale artiest met Rotterdamse roots en kaapverdische achtergrond, maakt muziek waarin de invloeden van zowel zijn Kaapverdische achtergrond als hiphop en R&B te horen zijn. Dat is zó Rotterdam Unlimited.

Maar het programma aanbod voor 2016 is weer verrassend en soms ook weer niet. Je krijgt sowieso the usual suspects aangeboden . Begrijp me goed: we begrijpen als geen ander waar een boeker mee te maken heeft. Bijvoorbeeld de druk die de artiest op de boeker uitoefent; de artiest wil spelen, spelen en nog eens spelen (hoop je….als boeker). En aangezien artiesten nog al eens over een buitenproportionele ego’s beschikken, kan het niet zo zijn dat het aan hen ligt, dat zij te weinig optreden. Begrijp je? Of je wilt een artiest die zò populair is, met andere woorden zoveel speelt, dat er ineens andere regels gaan gelden. Hele hoge gages of duur betaalde exclusiviteit van een promotor.

Een programmeur daarentegen heeft, ondanks dat het vaak niet geloofd wordt, ook zijn beperkingen. De artistieke visie waarop een bepaald programma gebaseerd is, het budget wat aan het programma is toegekend en, last but not least, het programma dient nog publiek te trekken ook…..

Maar gedurende het hele jaar staan alle zintuigen van de programmeur op scherp; je bent doorlopend met één oog gericht op wat je ziet, wat je hoort, wat je leest en waar over gepraat wordt. En met doorlopend bedoel ik ècht doorlopend! Zelfs als je ergens gaat eten en de televisie staat op de achtergrond aan, zelfs dan kan het zijn dat je ineens tussen twee piepers door denkt: ‘wat ìs dat toch voor nummer?!’ Het is dus eigenlijk een 24/7 job. En zo gaan we via een wishlist naar een shortlist en ontstaat er een programma, dat in 2016 zeker de moeite waard gaat en, laten we zeggen, Rotterdam Unlimited waardig!

Share this post on social media: